Klimaendringer stiller nye krav til bonden
Mens våren var knusktørr, ble sommeren og høsten regnfull for mange bønder. Været er blitt mer uforutsigbart med ekstrem tørke på den ene siden og langvarig regn på den andre. Klimaendringer påvirker hvordan bonde Harald Bøhnsdalen driver gården på Leirsund.
Sommerens og høstens styrtregn og nedbørsrekorder på Østlandet er «bare starten», ifølge Meteorologisk institutt på Blindern. Fremover vil vi oftere få plutselige og kraftige regnskyll og bygene vil bli mer intense.
- Det var vanlig med en høststorm før også. Men da var det gjerne varmt i august. I år har uværet vart i hele august og september, sier bonde Bøhnsdalen.
Mens klimaendringene gir lengre vekstsesong og mulighet til å dyrke flere vekster og nye sorter, byr regnet på utfordringer.
- Selv om sesongen er lenger enn før, så legger været begrensinger. Du må ha forhold som gjør at du kommer deg ut på jordet. Du vet aldri helt når det går.
Gården har tatt flere grep for å håndtere et våtere klima. Både Harald og sønnen Sindre følger nøye med på værmeldingene. Det gjelder å utnytte de værvinduene som byr seg best mulig.
- Når det er tørt vær og gunstige forhold må du legge bort alt annet, og gjøre det du kan. Du kan ikke lenger tillate deg å utsette et arbeid til dagen etter. Er du ikke på hugget, kan kornet måtte stå en uke eller to til og bli ødelagt.
Fordi de har færre og kortere tidsrom til å jobbe, har gården økt kapasiteten. De har flere maskiner for å ha rett utstyr tilgjengelig det øyeblikket det trengs. Gården har nå tre direktesåmaskiner. En til raps, en skålmaskin og en tindemaskin for å håndtere ulike forhold og grader av fuktighet.
–Vi har også økt kapasiteten på egen korntørke. Så vi er ikke avhengige av å vente på ledige timer på kornmottaket, sier Bøhnsdalen.
Vær forberedt
Harald tror på det å være godt forberedt og minst mulig avhengig av andre for å håndtere utfordringene. Grøfting er helt avgjørende.
- Du må sørge for at grøftesystemene er i orden, så vannet trekker unna. Nå er det kommet mer penger til landbruksdrenering. Det bør folk benytte seg av.
Han sier at manglende grøfting kan være et problem på utleid jord, hvis jordeier ikke vil ta kostnadene ved grøfting.
- For å holde jorda i hevd må man finne løsninger og avtaler som gjør det interessant for begge parter, sier han og legger til, –samfunnet må stille krav til at vi holder jorda i hevd.
God jordhelse er viktig i et våtere og villere vær. Den tidligere Norgesmesteren i pløying har satt bort plogen og redusert annen jordarbeiding. De sår nå direkte der det er mulig, og bruker fangvekster som tar opp overskuddsnitrogen.
- Du må bygge opp mer humus og organisk materiale så jorda blir mer som en svamp. Da holder jorda bedre på vann i tørkeperioder og får mer porer og ganger hvor overskuddsvann dreneres bort, sier han.
Bruker Yara N-Sensor®
For å hindre avrenning unngår Bøhnsdalen å gjødsle for mye før kraftige regnskyll. Det blir mer utstrakt bruk av delgjødsling. De gjødsler oftere og med mindre mengde pr. gang. Da er Yara N-Sensor til god hjelp for å fordele gjødsel riktig og presist hver gang.
For å minimere risiko dyrker gården et utvalg av arter og sorter.
- Det gjelder å ikke legge alle eggene i en kurv. Du må spre risiko; ha noe som er tidlig modent, noe som er middels og noe seint. Da har du større sjanse for å berge mest mulig avling totalt sett.
Mens de gjør sine forberedelser for å håndtere mer ekstremvær, har Bøhnsdalen noen ønsker til omgivelsene. Han etterlyser forskning på sorter som tåler fuktig klima bedre, sorter som ikke så lett blir værskadd og mister kvalitet. Han håper også på bedre værmeldinger, mer presise varsler, både for de nærmeste dagene og langtidsprognoser.
Men selv om han gjerne skulle ha litt mer sol, er han ikke bekymret.
- Jeg bekymrer meg lite. På fire år har vi har grøftet 700 mål. På leid jord. Den som er godt forberedt er ofte heldig!
Og det våte været har jo sine fordeler.
- Strømprisen blir lavere, smiler Bøhnsdalen.