February 10, 2025

Nå gjelder det - vi trenger mer melk!

ved: Anders Rognlien

Systematisk, god agronomisk praksis er den viktigste forutsetningen for å lykkes. God agronomi legger grunnlaget for høye grasavlinger og dermed lave produksjonskostnader per fôrenhet. Når man benytter mineralgjødsel, er riktig valg av gjødseltype, -mengde og gjødslingstidspunkt avgjørende for å sikre god respons i form av høy avling med ønsket kvalitet.

Vi anbefaler å prioritere følgende forbedringspunkter i 2025:

1. Vurder kalkingsbehov, også gras trives best ved pH over 6.

Riktig kalktilstand er en forutsetning for god grasvekst, pH er derfor en av de viktigste faktorene å følge med på i jordanalysene. Analysestatistikken viser generelt at mange grasbønder ikke tilfører nok kalk, og pH er veldig ofte for lav i fjell- og dalbygder. Ideelt bør pH ligge mellom 6,2-6,7. Dette er et pH-nivå som sikrer optimal frigjøring av fosfor fra jorda, noe som blir ekstra viktig nå som myndighetene iverksetter svært restriktive regler for gjødsling med fosfor.

2. Sjekk at sentrifugalsprederen er riktig innstilt før bruk.

Om lag 75 % av mineralgjødsla i Norge spres med sentrifugalspredere. Riktig innstilt spredeutstyr er en forutsetning for optimal utnyttelse av gjødsla. Mange bønder har investert i GPS- utstyr og spredere med seksjonsavstenging, og denne teknologien bidrar til optimal bruk av mineralgjødsel. Samtidig er fremdeles mange spredere i dårlig forfatning. Feilgjødsling og ujevn spredning er kostbart for den enkelte bonde da responsen på gjødsla reduseres eller uteblir og avlings- og kvalitetstap blir konsekvensen. NLR i Agder viste for noen år siden, at det også var mye å hente på kantsprederutstyr. Gjennom å spre gjødsel helt ut til kanten, men samtidig ikke spre ut i kantvegetasjonen, økte man avlingsnivået betydelig i randsonen, samtidig som man reduserte mengden gjødsel tapt i kantvegetasjonen.

3. Mineralgjødsel bør tildeles så snart det er kjørbart.

Når man sprer mineralgjødsel om våren, skal næringsstoffene først finne veien ned i rotsonen, komme i nærkontakt med røttene, og deretter finne veien opp i bladene. Dette er prosesser som tar tid, særlig hvis det er forsommertørke. Vi mener at mange sprer mineralgjødsel for sent, og flere bør få ut gjødsla så snart det er kjørbart. Når vær- og vekstforhold tilsier at veksten vil starte, kan man gjerne kjøre ut mineralgjødsla på en «såle» etter en kuldenatt. Husdyrgjødsla kan så spres litt senere når jorda har fått bedre bæreevne.

4. Balansert gjødsling med alle næringsstoffer sikrer gode avlinger.

Stadig flere grasbønder ser hvor viktig det er for lønnsomheten at de høster store avlinger med optimal kvalitet.

For å lykkes med dette, må plantenes behov for næringsstoffer dekkes. På våren anbefaler Yara å bruke YaraMila® Fullgjødsel® 25-2-6 i kombinasjon med husdyrgjødsel. På kaliumfattig jord er Fullgjødsel® 22-2-12 et alternativ. Selv om det oftest er mest fokus på nitrogen, svovel, fosfor og kalium, så husk at Fullgjødsel også bidrar med magnesium, kalsium og bor.

Grasanalyser avslører dessuten at kobber er et mikronæringsstoff det ofte er for lite av. Dette er et problem i en rekke kyststrøk, og mange storfebønder kunne med hell behandlet graset med YaraVita® Coptrac®, eventuelt forrådsgjødslet med kobber i gjenleggsåret. Vær obs på at sau på beite kan være utsatt for Cu-forgiftning.

5. Gi nok mineralgjødsel om våren, mange gjødsler for svakt!

Førsteslåtten gir som regel den største avlingen og da er naturlig nok gjødslingsbehovet stort. Om våren er jorda kald, noe som gjør at husdyrgjødsla bidrar lite i starten. Den lave jordtemperaturen fører dessuten til lite frigjøring av næringsstoffer fra jordbanken. Yara mener derfor at mange bør vurdere å øke mengden mineralgjødsel om våren og eventuelt heller spare inn noe seinere i sesongen. I mange tilfeller vil 3-4 kg N pr. dekar økt gjødsling på våren gi betydelig avlingsrespons, og sikre høyere proteinnivå. Som nevnt kan en del av det ekstra nitrogenet om våren spares inn på ettersommeren/høsten, da jorda er varmet opp og vil frigjøre mer næring, særlig på jorder som har mottatt mye husdyrgjødsel.

6. Nitrogengjødslingen til førsteslått kan gjerne deles i to omganger.

Mer nitrogen på våren kan gi økt fare for utvasking og økt legderisiko. Slike negative effekter kan unngås ved å tildele mineralgjødsla i to omganger. Hovedgjødslinga bør skje tidlig, men man kan holde igjen for eksempel 4 kg N pr. dekar og kjøre på dette når graset er 10 cm høyt, dvs. når første leddknute kjennes ved basis. Denne strategien vil ikke nødvendigvis gi høyere avling, men den vil heve proteinnivået i graset. Er det dårlige vekstforhold, f.eks. grunnet tørke, kan man naturligvis også droppe den planlagte delgjødslingen, og på den måten spare gjødselkostnader.