April 24, 2025

Betydelig meravling for tidlig nitrogengjødsling

ved: Anders Rognlien

Skal man lykkes med økt mjølkeproduksjon i 2025, er det viktig med nok grovfôr av høy kvalitet. Korrekt nitrogengjødsling til 1. slåtten er avgjørende for å nå denne målsetningen.

NIBIO har testet tidlig vårgjødsling til eng ved vekststart, og dette har gitt god avlingseffekt. Gjødsling ved vekststart gav over tre år en gjennomsnittlig meravling i førsteslåtten på 150 kg TS/daa og i årsavling på 132 kg TS/daa, i forhold til gjødsling ved et litt senere tidspunkt. Meravlingen av tidlig vårgjødsling inntraff i 1.slåtten, både ved tidlig og normalt tidspunkt for 1. slått. Kilde: Tidlig gjødsling - en snarvei til større… | Norsk Landbruksrådgiving.

figur
Figur 1: Avling, i kg tørrstoff (TS) per daa, i 1., 2. og 3. slått, ved ’tidlig’ eller ’normalt’ tidspunkt for vårgjødsling, samt «tidlig» eller «normalt» høstetidspunkt for 1. slått.

 

Fortynningseffekt på protein ved høye avlingsnivåer

Når man oppnår en betydelig avlingsøkning i 1. slåtten vil plantene også trenge ekstra nitrogen, ellers risikerer man lavere proteinprosent som en følgefeil.

I 2024 la TINE ut 54 maksruter i gras, der de tilførte 4 kg N/daa ekstra med YaraBela® SULFAN® 24-0-0 (6S), dette for også å sikre tilstrekkelig med svovel til graset. I 42 av maksrutene ble det betydelig økning i proteininnholdet. I gjennomsnitt økte proteininnholdet med 2,6 %-enheter. Rutene som ikke responderte med økt protein, hadde allerede tilstrekkelig proteinnivå, noe som indikerer at rutene allerede var gjødslet tilstrekkelig.

 

Maksruter

Proteininnhold i %

 

Antall

Bondens gj.plan

Gj.plan + 4 kg N

med respons

42

15,7

18,3

uten respons

12

18,6

17,7

 

Konklusjon:

Hvis graset har hatt en god vekststart og ser ut til å gi gode avlinger, så kan det være fornuftig å gi noe ekstra nitrogen for å opprettholde proteinprosenten. Ved å kjøre ut 4 kg N ekstra pr. dekar når graset er cirka 10 cm høyt, så vil man oppnå en avlingsrespons hvis graset mangler nitrogen, eller eventuelt en økning i proteininnholdet på anslagsvis +/- 2,5 %-enheter.