august 09, 2024

Yaras mål om utslippsreduksjon på Herøya består

ved: Svein Tore Holsether, konsernsjef Yara International og Ole Jacob Siljan, fabrikksjef Yara Porsgrunn

Yaras ammoniakkanlegg på Herøya
Yaras ammoniakkanlegg på Herøya

Gjennom sommeren har ulike medieoppslag skapt tvil om Yara fremdeles skal kutte utslipp fra fabrikken på Herøya i Porsgrunn. Svaret er ja. Målet om ytterligere utslippsreduksjon fra Herøya står fast. Yara har siden 2005 økt produksjonen med over 20 prosent samtidig som utslippene er redusert med om lag 60 prosent. Det stemmer ikke at Yara har lagt bort målet om å redusere utslipp fra Herøya, tvert imot jobber vi med å kutte utslippene ytterligere også fremover.  

Imidlertid er det utfordrende for oss å fjerne alle de resterende utslippene fra ammoniakkproduksjonen vår i ett jafs gjennom fullelektrifisering som tidligere planlagt. Som selskap må vi skape verdi, vi må drive lønnsomt, også når vi skal kutte utslipp. Uten at tilstrekkelige rammebetingelser og lønnsomhet er på plass må vi tilpasse oss. 

Det er mye som er endret siden vi startet arbeidet med fullelektrifiseringsprosjektet Hegra i 2020. Energikrisen, krigen i Ukraina, høy prisvekst og et mer krevende geopolitisk bilde har ført til store endringer. I tillegg er teknologien for elektrifisering i så stor skala ennå ikke klar. Istedenfor å utsette alle videre utslippskutt til nødvendige rammevilkår er på plass, jobber vi nå med å tilpasse oss rammevilkårene som eksisterer i dag. Dette arbeidet vil gi oss svar på hvilke utslipp vi kan kutte uten en fullelektrifisering av fabrikken, hvor lang tid vi må regne med at det tar, og hva vi trenger for å få det til. Vi vurderer blant annet enn mer stegvis tilnærming, og kombinasjoner av ulike tiltak.  

Gjødselen vi produserer på Herøya brødfør nesten 50 millioner mennesker over hele verden hvert år. Målet vårt er å produsere like mye eller enda mer gjødsel fra fabrikken vår i Porsgrunn, og vi vil gjøre det med lavere utslipp enn det vi har i dag. Det er ikke enkle løsninger som vil få oss dit, men hardt arbeid og samarbeid med andre bedrifter, kundene våre, myndighetene og energiaktørene. 

Vi har allerede tatt et viktig skritt med åpningen av det største fornybare hydrogenanlegget som er i drift i Europa på nettopp Herøya før sommeren. Med volumene fra dette anlegget kan vi produsere nok gjødsel til å dyrke 15 prosent av landbruksarealet i Norge med lavkarbongjødsel, og nesten 1 million mennesker i året kan få mat produsert med lavere utslipp. I tillegg til å kutte egne utslipp, har Yara utviklet en katalysatorteknologi som vi har delt med andre produsenter, og kutter 30 millioner tonn CO2 årlig fra gjødselproduksjonen i Europa. Vi har signert verdens første bindende avtale om CO2-fangst og -lagring på tvers av landegrenser med Northern Lights, og inngått flere partnerskap for å kutte utslipp fra verdikjeden fra mat. 

Yaras mål for Herøya står fast: Vi vil produsere like mye eller mer gjødsel, og vi vil gjøre det med lavere utslipp.