juni 12, 2024

Tid for bladgjødsling i potet

ved: Jan-Eivind Kvam-Andersen

YaraVita® bladgjødsling er en effektiv måte for å tilføre næring til potetplanta. I Yara sitt bladgjødselsortiment finner vi flere produkter som er aktuelle i potet. YaraVita® Solatrel® er spesielt tilpasset potet, men også YaraVita® Mantrac Pro®, YaraVita® Zintrac® og YaraVita® Magtrac® er aktuelle.

Etter spiring kan det oppstå mikronæringsmangel i potet, spesielt hvis man har luftig jord og/eller høy pH. Da er det aktuelt å behandle forebyggende med YaraVita Zintrac og YaraVita Mantrac Pro. Til hjelp for å avgjøre om man har mikronæringsmangel kan man sende inn bladstilkprøver. Yara har en tjeneste som heter Megalab som utfører slike analyser, og gir deg en oversikt over hvilke næringsmangler som er i åkeren. Ta kontakt med din lokale NLR- enhet for mer informasjon.

YaraVita Solatrel er et bladgjødselpreparat som inneholder mye fosfor og er som nevnt spesielt tilpasset behovet i potet. YaraVita Solatrel inneholder de viktigste mikronæringsstoffene som mangan og sink, men også makronæringsstoffer som fosfor, magnesium, kalium og kalsium. Vi anbefaler inntil 1 l/daa i knolldanningsfasen for å stimulere til bedre knollansett, og inntil 1 l/daa i knolltilvekstfasen for å stimulere til større knoller.

Husk alltid før tankblanding å sjekke blandetabeller i forhandlernes håndbøker eller bruk nettsiden www.tankmix.com. Her kan man også bestille en «Tankblandingstest» kostnadsfritt, om man har en egen tankblanding man ønsker å teste ut blandbarheten på.