Features
november 07, 2024

Sjekk næringsstatus med Megalab® bladanalyser

Ved: Jan-Eivind Kvam-Andersen

For rådgiveren er det ikke alltid like enkelt å vite hva som er årsaken til at en åker sturer og mistrives. Vanlige feilkilder er lav pH, dårlig drenering, pakkeskader, sjukdommer, næringsmangler eller ulike kombinasjoner av disse faktorene, som alle kan begrense avlingspotensialet.


megalab

Et nyttig verktøy for bonde og rådgiver er Megalab bladanalyser, som gir svar på om åkeren har næringsmangler. For å hente ut hele avlingspotensialet må alle næringsstoffer som plantene trenger være til stede i riktig mengde og til rett tid. YaraMila® Fullgjødsel® er grunnlaget for å sikre at riktig mengde næringsstoffer er tilgjengelig i et balansert forhold når de trengs. Næringsmangler kan likevel forekomme, for eksempel kan høy pH og luftige jordforhold hemme tilgangen på mangan, sink, bor og kobber. Slike mangelsituasjoner kan man effektivt unngå med  YaraVita® bladgjødsling. Yara har et bredt spekter av bladgjødslingsprodukter tilpasset ulike vekster og næringsmangler. Megalab bladanalyser viser status for en rekke næringsstoff og hjelper bonden og rådgiveren til å velge riktig bladgjødslingsprodukt til den aktuelle åkeren.


Når skal bladprøvene tas ut?

Vi anbefaler å starte uttak av bladprøver tidlig i sesongen. I korn vil det bety allerede på buskingsstadiet for å kunne gjøre mest mulig effektive tiltak i samme sesong. Vanlig praksis i potet er å starte bladprøveuttak 5-6 uker etter spiring. Og i gras anbefaler vi å starte uttak av bladprøver når grasplantene er 15-25 cm høye. 

Hvilke blader skal sendes inn?

I korn er det de nyeste fullt utviklede bladene som skal sendes inn. I potet plukkes det 3. eller 4. bladet ovenfra og småbladene fjernes slik at man sitter igjen med en bladstilk (petiole) som sendes inn til analyse. Når det gjelder gras klippes plantene 5 cm over bakken og her sendes hele planten inn til analyse.

Hva er viktig å huske på ved uttak?

For å sikre en mest mulig representativ prøve er det viktig å plukke blader/stilker fra ulike deler av området du ønsker å sjekke. Gå gjerne i et sikksakkmønster, og ta ut prøvene på minst 30 forskjellige punkter. Det er viktig å ikke sende inn våte prøver. Har man tilgang til et tørkeskap, kan man legge bladene til tørk på 55 grader i et døgn. 

Her kan du lese mer om uttak av bladprøver.