Optimaliserer byggdyrkinga med YaraVita på Inderøy
Sammen med Lars Bolås i Fiskå Mølle Trøndelag, brukte Joar Lundås tid forrige vinter på å avdekke faktorer som begrenset byggavlingene på gården Gjeldsås Nordre. Store variasjoner i naturlig pH mellom skifter var en faktor som ble identifisert, og storskala uttesting av bladgjødsling med YaraVita® ble gjennomført med gode resultater i vekstsesongen 2024.
Lene og Joar Lundås på gården Gjeldsås Nordre på Røra i Inderøy kommune har aktive dager. De har slaktegris på Joar sin familiegård, driver kornproduksjon på knappe 1000 dekar, begge har jobb utenom gården og de har barn i skolealder.
– Det må skje noe skal vi holde banken fornøyd, sier Joar på lunt trøndersk vis med et smil om munnen.
Kornproduksjonen drives på eid og leid jord i nærområdet.
– Vi var lei av å stå i kø på kornsiloen. For å effektivisere innhøstinga bygde vi en lagersilo med omrøring og varmluftstørking i 2021. Anlegget kan ta hånd om 450 tonn bygg og gir oss en helt annen frihet og kapasitet under innhøstingen. Dette gjør at vi også kan velge seinere sorter med høyere avlingspotensial. Ulempen med bare en kombinert tørke- og lagersilo, er at det begrenser mulighetene for vekstskifte, og i 2024 hadde vi Ismena toradsbygg på hele arealet. Vi etterstreber høye avlinger og er forberedt på å levere unna noen trailerlass med nedtørket korn under innhøstingen for å få plass, forklarer Joar.
Jordveien ligger innen en radius på 4 km og består stort sett av marin lettleire med lommer av organisk jord. Jordene deres ligger på andre siden av dalen for gamle Hylla kalkverk og det går naturlige kalkårer i området. Ved siste GPS-baserte jordprøveuttak for to år siden så varierte pH fra 5,8 til 7,8. Ambisjonen er å kalke for å heve pH til minimum 6,2-6,4 på alle skifter.
– Men hva gjør vi med skiftene som har naturlig høy pH, spurte vi oss selv, fortsetter Lundås. Lars Lunnan Bolås, rådgiver og selger i Fiskå Mølle Trøndelag, er en viktig sparringpartner for Lene og Joar.
– Det var Lars som fikk oss inn på problemstillingene rundt hvilke faktorer det er som begrenser avlingene på skifter med henholdsvis lav og høy pH, forteller Joar videre.
– Vi har ambisjoner om 700 kg pr. dekar med bygg og gjødsler med svinegjødsel, YaraMila® Fullgjødsel® 25-2-6 og YaraBela® OPTI-NS™ 27-0-0 (4S). Men hva er det som begrenser avlingene? Lars foreslo sist vinter at vi burde prøve bladgjødsling. Vi var i utgangspunktet skeptiske, men etter en god diskusjon med Lars over kjøkkenbordet på Gjeldsås Nordre la vi en plan som vi ble enige om å følge denne sesongen. Vi bestemte oss for å bruke 300 ml YaraVita® Gramitrel® pr. dekar fordelt på to behandlinger (ved ugrassprøyting og ved første soppsprøyting/vekstregulering) på hele arealet, samt 100 ml YaraVita® Mantrac® per dekar på alle skiftene med pH >7.
– Kårkaill’n var skeptisk, humrer Joar.
Lundås har ny sprøyte og kjører med 15 l vatn pr. dekar. All skepsis på forhånd rundt mulige problemer med tette dyser/filtre på grunn av såpass sterk blanding ble motbevist.
– Vi hadde ikke en stopp med tekniske problemer i løpet av sesongen, sier Joar.
Under innhøstinga er det kårkaill’n, Joar sin far Inge Jostein, som er treskepilot. Joar forteller at også Inge Jostein har blitt overbevist om at behandlingene har virket. I områder med sprøyteglipper så de tydelige utslag på avlingsregistratoren i treskeren. Og Joar Lundås siterer sin far:
– Æ må inrøm at det henne verke, gut.
Gjødslingsplan for sesongen 2025 er i ferd med å ferdigspikres med god hjelp av Lars Lunnan Bolås i Fiskå Mølle Trøndelag.
– Vi skal ha Ismena-bygg på brorparten av arealet også i 2025, men Lars pusher på for å få inn et par hundre dekar med havre som vekstskifte hos oss. Videre skal vi redusere grunngjødslinga noe og optimere med delgjødsling. Og vi fortsetter garantert med YaraVita Gramitrel og YaraVita Mantrac Pro. Den forsikringspremien har gitt veldig god avkastning, avslutter Joar Lundås.