Mikronæringsstoff - ikke bli lurt av navnet
Mengden mikronæringsstoff i planter regnes i mg pr. kg tørrstoff. Som navnet indikerer, handler det om veldig små mengder. Likevel er disse stoffene livsnødvendige for plantene og mangel kan begrense avling og kvalitet betydelig. Å dekke behovet for mikronæringsstoff er derfor nødvendig for høy utnyttelse av nitrogen og fosfor. Noe som igjen betyr at riktig tilgang til mikronæringsstoff har betydning både for lønnsomhet og miljø.
Tilgjengelighet, opptak og symptomer
Mye av dyrkingsjorda inneholder de mikronæringsstoffene som plantene trenger. Men tilgjengeligheten kan hemmes av andre faktorer som:
- Ugunstig pH
- Ubalansert konsentrasjon av andre stoff i jorda
- Dårlig jordstruktur, som hemmer rotvekst og næringsopptak
Generelt er næringsstoffene mest plantetilgjengelige ved en pH i jorda på om lag 6,5. For å sikre optimal pH, sjekk status ved å ta jordprøver hvert 4.-5. år og tilfør kalk dersom pH er for lav. Pass på at det kalkes helt ut til kantene av jordet, ofte finner man lav pH ut mot kanten og ei slik kantsone utgjør en betydelig andel av arealet. Ved mye nedbør kan enkelte mikronæringsstoff vaskes ut av rotsonen. Derfor har man større mangelrisiko i nedbørrike områder og på lette jordarter. Tørke kan også gi mangler på grunn av redusert opptak.
Oppsummert påvirkes opptaket av mikronæringsstoffer av:
- Jordtype og struktur
- pH
- Dyrkingshistorie
- Værforhold
- Type vekst
Når symptomer på mangel har blitt synlige får man sjelden full effekt av gjødslingstiltak. Og symptomene kan være kortvarige, vanskelige å definere og lett å forveksle med andre mangler. Videre kan forhold som tørke, frost og sviskader fra plantevernmidler gi symptomer som kan forveksles med næringsmangel. For å forebygge mangler er det viktig å vurdere:
- Hvilke næringsmangler er vanlige i den aktuelle veksten?
- Hvilke mangler er jordtypen utsatt for, hvordan er status på jordet (struktur, pH)
- Hva viser jord- og bladanalyser?
Hvor er risikoen størst?
I det følgende nevnes noen spesifikke forutsetninger og geografiske områder der man kan være særlig utsatt for mangler av mikronæringsstoff (Kilde: Mangelsjukdomar, Ivar Aasen, 2. utgave 1997)
Mangan (Mn):
Viktige risikofaktorer er lett jord, høy pH og løs jord. Områder med naturlig høy pH, f.eks fjord- og kystbygder der jorda er rik på skjellsand er utsatt. Mangelrisiko er det også i silurområdene inne i landet, f.eks på Ringerike, Hadeland og i Mjøsbygdene, samt på lett sandjord langs raet på begge sider av Oslofjorden, i Solør og på siltjorda på Romerike.
Sink (Zn):
Generelle risikofaktorer er sandjord, høy pH og høy P-AL. Mangel kan opptre på de fleste jordarter ved høy pH, men også ved pH ned mot 6 eller enda lavere på Zn-fattig sandjord.
Bor (B):
Mangel opptrer først og fremst på lett jord og ved høy pH. Videre er det sånn at dyrkingsjord i Norge generelt er borfattig, derfor er all YaraMila® Fullgjødsel® tilsatt bor.
Kobber (Cu):
Lavt kobberinnhold i jorda er utbredt i Norge. Kyststrøka på Sørlandet, Vestlandet, Trøndelag og stedvis i Nord-Norge har jevnt over lavt Cu-innhold i jorda. Det samme gjelder siltjorda på Romerike og i Solør og deler av ra-områdene i Østfold og Vestfold. Torvjord er ofte utsatt for Cu-mangel, mens leirjord som regel har tilfredsstillende innhold. Vær obs på at sau på beite kan være utsatt for Cu-forgiftning.
Molybden (Mo):
Mo-mangel er oftest knytta til jord med lav pH og stort innhold av jern og aluminium. På humusfattig, jernrik, sur sandjord er man særlig utsatt, det samme gjelder jernrik torvjord.
Jern (Fe):
Jernmangel er i Norge først og fremst funnet på næringsfattig myr med dårlig kalktilstand.
Hva er funksjonene i planta?
Alle mikronæringsstoffene har spesifikke funksjoner i plantene. Dette er et av kriteriene for at et næringsstoff klassifiseres som essensielt og et annet næringsstoff kan ikke overta denne funksjonen. Tabellen under viser noen av de typiske funksjonene og rollene til de ulike mikronæringsstoffene.
Bladanalyser for å identifisere og YaraVita® for å forebygge mangler
Jorda inneholder ofte tilstrekkelige mengder av mikronæringsstoffene, men faktorer som værforhold, dårlig rotutvikling og/eller ugunstig pH-nivå kan begrense plantetilgjengeligheten. Det tar noe tid før symptomene på mangel viser seg på plantene, videre kan som nevnt symptomer være vanskelige å tolke. Bladanalyser er derfor nyttige for å identifisere næringsmangler som krever tiltak og for å få utført nødvendige tiltak i tide. Se egen sak om Megalab bladanalyser.
Oversikt over YaraVita-produktene, som effektivt forebygger mangel på mikronæringsstoff, samt behandlingsforslag finner du på her og i Yara Gjødselhåndbok.