N-målinger vårbygg uke 26, 2024

Byggplantene på de fem gjødslingsfeltene nærmer seg, eller er midt i, perioden for aksskyting. Når snerpet kommer ut, endrer plantene så mye farge og fasong at målinger med håndholdt N-sensor ikke lenger gir pålitelige målinger. Etter forsommertørken i mai, har regnet og de mer kjølige temperaturene gitt mye bedre vekstbetingelser for kornet. Plantene er korte, mye på grunn av varmen i mai, men ser frodige ut, og for de fleste kan en anta at avlingspotensiale er tilbake til forventa nivå, og ikke redusert, slik det kunne se ut i mai.

Av: Annbjørg Øverli Kristoffersen, NIBIO, avd. Korn og Frøvekster, Apelsvoll

 

Østfold, bygg, uke 26, 2024



Bilde og figur 1. 
Byggfeltet på Øsaker er helt i startgropa for skyting. Snerpet et så vidt synlig på en del av plantene. Siste uka er det tatt opp 1-1,9 kg N/daa i overjordisk biomasse, som er det høyeste nitrogenopptaket i løpet av en uke på feltet denne sesongen. Målingene avsluttes for sesongen med denne målingen. Foto og målinger: Thor Olav Braathe. 

 

 

Romerike, bygg, uke 26, 2024

 

 

Bilde og figur 2. På Romerike har nitrogenopptaket på gjødsla ledd vært på 1-1,5 kg N/daa siste uka. Flaggbladet er på vei opp av bladslira, men har ikke kommet ut enda. Det er totalt tatt opp rundt 5 kg N/daa i overjordisk biomasse så langt i sesongen. Foto og målinger: Michael Aamold.

 

 

Vestfold, bygg, uke 26, 2024

 


Bilde og figur 3.
I Vestfold har plantene kommet til begynnende skyting. Det har vært et høyt N-opptak på både gjødsla og ugjødsla ruter den siste uka. Ugjødsla ruter har tatt opp 0,8 kg N/daa, mens gjødsla ruter har tatt opp 1,5-2 kg N/daa. Det er totalt tatt opp rundt 8 kg N/daa i overjordisk biomasse. Målingene avsluttes for denne gang i Vestfold. Målinger: Tore Røisehagen Daarstad. 

 

Trøndelag, bygg, uke 26, 2024


Bilde  4.
Gjødslingsfeltet i Trøndelag har skutt, og målinger med håndholdt N-Sensor er over for denne gang på feltet. Figur er derfor ikke med. Foto: Peder Kvaal. 

 


Figur 5.
Den siste uka har opptaket av nitrogen vært svært lite på feltet på Ås, og ligger på 7 kg N/daa i overjordisk biomasse Plantene er ved begynnende skyting og målinger med håndholdt N-Sensor er over for denne gang. Målinger: Thor Olav Braathe

Målingene gjennomføres som en del av aktiviteten i NFR prosjektet ProteinBar, der målet er å øke proteinproduksjon fra norskprodusert bygg til fôr. Målingene gjennomføres som et samarbeid mellom NIBIO, Norsk Landbruksrådgiving og NMBU. Arbeidet er finansiert av NFR og næringspartnerne i prosjektet. Målet er å formidle informasjon om hvordan forholdene i vekstsesongen og på ulike lokaliteter påvirker byggplantenes nitrogenopptak og gjødselbehov.