N-målinger vårbygg uke 25, 2024

Flaggbladet er på vei ut på to av gjødslingsfeltene i bygg, mens for to av feltene er allerede flaggbladet fullt utviklet, og plantene på vei mot skyting. Ett felt er fortsatt i strekkingsfasen. Det er tatt opp mellom 5 og 7 kg N/daa i overjordisk biomasse så langt i sesongen. På tre av feltene er det ikke mulig å se noen økning i nitrogenopptaket med økende gjødsling gitt ved busking, mens på to av feltene er det en økning i opptaket som samsvarer med økende nitrogengjødsel.

Av: Annbjørg Øverli Kristoffersen, NIBIO, avd. Korn og Frøvekster, Apelsvoll

 

Østfold, vårbygg, uke 25, 2024


 

Bilde og figur 1. Flaggbladet er på vei ut på byggfeltet på Øsaker. Opptaket av nitrogen, på 0,5 kg N/daa siste uka, er lavt, særlig med tanke på at kornet har vært midt i strekkingsperioden disse dagene. Det er ingen forskjeller i opptaket med stigende mengde nitrogen ved delgjødsling. Foto og målinger: Thor Olav Braathe. 

 

Romerike, vårbygg, uke 25, 2024

 

 

Bilde og figur 2. På Romerike har byggfeltet hatt et høyt nitrogenopptak siste uka, på 2,5 kg N/daa, og ligger nå på rundt 4 kg N/daa i overjordisk biomasse. Det er kun små forskjeller i opptaket med stigende mengde nitrogen ved delgjødsling. Opptaket av nitrogen på nullrutene har økt med 0,5 kg N/daa siste uka, og synes godt i feltet. Feltet er midt i strekkingsperioden, og er dermed kommet kortest i utvikling av feltene. Foto og målinger: Morten Botilsrud. 

 

Vestfold, vårbygg, uke 25, 2024


 

Bilde og figur 3. Byggfeltet i Vestfold har gått fra begynnende strekking til flaggbladet fullt utviklet den siste uka. Nitrogenopptaket har økt med 1 til 1,7 kg N/daa i samme periode. Grafen viser et økende nitrogenopptak med stigende mengde nitrogen gitt ved delgjødsling. Målinger: Tore Røisehagen Daarstad.

 

Trøndelag, vårbygg, uke 25, 2024

 

 

Bilde og figur 4. Gjødslingsfeltet i Trøndelag har utviklet seg fint den siste uka. Plantene har tatt opp 2 kg N/daa på gjødsla ruter og 1 kg N/daa på ugjødsla ruter, og ligger nå på henholdsvis 5 og 2,5 kg N/daa i overjordisk biomasse. Det er ingen forskjeller i opptaket med stigende mengde nitrogen ved delgjødsling. Plantene nærmer seg raskt skyting, og dette er sannsynligvis siste oppdatering på feltet. Foto og målinger: Peder Kvaal. 

 

Ås, vårbygg, uke 25, 2024

 

 

Bilde og figur 5. Opptaket av nitrogen har vært betydelig større denne uka sammenlignet med forrige uke på feltet på Ås. N-opptaket har økt med rundt 2 kg N/daa, med stigende opptak ved økende mengde N ved delgjødsling. Nullruta har også økt N-opptaket med 0,8 kg N/daa siste uka. Plantene er nå ved flaggbladutvikling, og bestandet ser frodig og kraftig ut. Målinger: Thor Olav Braathe

Målingene gjennomføres som en del av aktiviteten i NFR prosjektet ProteinBar, der målet er å øke proteinproduksjon fra norskprodusert bygg til fôr. Målingene gjennomføres som et samarbeid mellom NIBIO, Norsk Landbruksrådgiving og NMBU. Arbeidet er finansiert av NFR og næringspartnerne i prosjektet. Målet er å formidle informasjon om hvordan forholdene i vekstsesongen og på ulike lokaliteter påvirker byggplantenes nitrogenopptak og gjødselbehov.