N-målinger vårbygg uke 24, 2024

Feltene i bygg har nå kommet til begynnende strekking. Alle feltene ble gjødslet med 8 kg N/daa på våren. Deretter er alle feltene delgjødslet en gang på buskingsstadiet med enten 2, 4, 6 eller 8 kg N/daa. I disse dager gjødsles ett ledd med 6 kg N/daa (ledd 8+0+6), for å se effekten av noe utsatt delgjødsling på vekst og avling.

Av: Annbjørg Øverli Kristoffersen, NIBIO, avd. Korn og Frøvekster, Apelsvoll


Foreløpig er det små forskjeller mellom de ulike gjødslingsleddene i nitrogenopptak. Det kjøligere været som råder om dagen, har senket utviklingshastigheten på kornet, og gjort at det får bedre tid til vekst og utvikling av aks, småaks og korn.

 

Østfold, vårbygg, uke 24, 2024

 

 

Bilde og figur 1. Nå er byggfeltet på Øsaker kommet til begynnende strekking, og ett kjøligere vær har senket farten på utviklingen av plantene. Det er tydelig forskjell på gjødsla ruter og nullrutene. De gjødsla rutene har tatt opp rundt 3,5 kg N/daa, mens nullrutene har tatt opp 1,5 kg N/daa totalt i overjordisk biomasse. Feltet står fint, og har hatt godt av regnet som har kommet den siste tida. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.

 

 

Romerike, vårbygg, uke 24, 2024

 

 

Bilde og figur 2. Byggfeltet på Romerike har hatt et veldig beskjedent nitrogenopptak siste uka, men dette vil forhåpentligvis ta seg opp fremover med mer fuktighet i jorda. Det er små forskjeller mellom nullrutene og gjødsla ruter, bare 0,5 kg N/daa, så langt i sesongen. Det er ingen forskjeller i opptaket med stigende mengde nitrogen ved delgjødsling. Foto og målinger: Morten Botilsrud.

 


Figur 3.
Vestfoldfeltet har så langt i sesongen hatt et bra opptak av nitrogen. Feltet har kommet til begynnende strekking, og har tatt opp 5 kg N/daa i overjordisk biomasse. Det har også vært et bra opptak på nullrutene på feltet, med 2,5 kg N/daa. Det er ingen forskjeller i opptaket med stigende mengde nitrogen ved delgjødsling. Målinger: John Ingar Øverland.

 

Trøndelag, vårbygg, uke 24, 2024

 

 

Bilde og figur 4. Byggfeltet i Trøndelag er i gang med strekkingsperioden. Det har tatt opp i underkant av 1 kg N/daa siste uka og totalt 3 kg N/daa i overjordisk biomasse på gjødsla ruter. Målingene viser ingen forskjeller i opptaket med økende mengde nitrogen gitt ved delgjødsling. Foto og målinger: Peder Kvaal.

 

 

Ås, vårbygg, uke 24, 2024


 

Bilde og figur 5. Byggfeltet på Ås har tatt opp i underkant av 1 kg N/daa siste uka, og har et totalopptak på rundt 4,5 kg N/daa. Feltet er godt i gang med strekkingsperioden, og leddet 8+0+6 ble delgjødslet med 6 kg N/daa etter at målingene var gjennomført. Feltet ble vannet i tørkeperioden, og ser frodig og fint ut. Målinger: Thor Olav Braathe.

Målingene gjennomføres som en del av aktiviteten i NFR prosjektet ProteinBar, der målet er å øke proteinproduksjon fra norskprodusert bygg til fôr. Målingene gjennomføres som et samarbeid mellom NIBIO, Norsk Landbruksrådgiving og NMBU. Arbeidet er finansiert av NFR og næringspartnerne i prosjektet. Målet er å formidle informasjon om hvordan forholdene i vekstsesongen og på ulike lokaliteter påvirker byggplantenes nitrogenopptak og gjødselbehov.