N-målinger vårbygg uke 23, 2024

Målinger i vårbygg med håndholdt N-Sensor starter opp denne uka. Målingene gjennomføres i gjødslingsforsøk i bygg, i sortene Annika og Ismena. Foreløpig er det små forskjeller mellom sortene, og målingene blir presentert som et gjennomsnitt av begge sortene.

Av: Annbjørg Øverli Kristoffersen, NIBIO, avd. Korn og Frøvekster, Apelsvoll

Forsøkene ble gjødslet med 8 kg N/daa på våren. Ved buskingsstadiet gjødsles det med enten 2, 4, 6 eller 8 kg N/daa. Noen av feltene kommet til busking og noen til starten av strekkingsperioden, z 30. Det vil bli gjennomført målinger frem til skyting.

Målingene gjennomføres som en del av aktiviteten i NFR prosjektet ProteinBar, der målet er å øke proteinproduksjon fra norskprodusert bygg til fôr. Målingene gjennomføres som et samarbeid mellom NIBIO, Norsk Landbruksrådgiving Øst, Viken og Trøndelag og NMBU. Arbeidet er finansiert av NFR og næringspartnerne i prosjektet. Målet er å formidle informasjon om hvordan forholdene i vekstsesongen og på ulike lokaliteter påvirker byggplantenes nitrogenopptak og gjødselbehov.

Østfold, uke 23, 2024

 

 

Bilde og figur 1. Gjødslingsfeltet i bygg på Øsaker er på buskingsstadiet. Kornplantene har tatt opp 2 kg N/daa i overjordisk biomasse. Nullruta har tatt opp 1,2 kg N/daa frem til nå. Det er tida for første delgjødsling på feltet. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.

 

Romerike, uke 23, 2024

 

Caption

 

Bilde og figur 2. Feltet på Romerike har kommet til begynnende busking, og skal snart delgjødsles. Plantene har tatt opp litt over 1 kg N/daa i overjordisk biomasse så langt på gjødsla ruter, og i underkant av 1 kg N/daa på nullrutene. Foto og målinger: Morten Botilsrud.

 

Trøndelag, uke 23, 2024

 

 

Bilde og figur 4. Byggfeltet i Trøndelag nærmer seg raskt strekkingsperioden. Det har tatt opp 2 kg N/daa i overjordisk biomasse på gjødsla ruter, og litt over 1 kg N/daa på nullrutene. Regnet i disse dager er svært bra for opptaket og utnyttelsen av tilført gjødsel. Foto og målinger: Peder Kvaal.

 

 


Bilde og figur 5. Feltet på Ås har tatt opp ca. 4 kg N/daa totalt i overjordisk biomasse frem til nå, og figuren viser en dobling i nitrogenopptaket fra forrige uke. På nullrutene er det tatt opp 1,4 kg N/daa. Feltet er ved begynnende strekking. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.