N-målinger uke 22, 2024
Av: Annbjørg Øverli Kristoffersen, NIBIO, avd. Korn og Frøvekster, Apelsvoll
Fortsatt er mye av vekstsesongen igjen, og høsthveten har overrasket tidligere med å kunne hente seg inn igjen når vær- og vekstforholdene har bedret seg ut i sesongen. Det kan derfor fortsatt skje mye med åkrene.
Det nærmer seg raskt tida for andre delgjødsling. På feltene med bra vekst og bra opptak av nitrogen, bør åkeren ved siste delgjødsling gjødsles ut fra forventet avling. På feltene hvor mye av det tilførte nitrogenet ved forrige gjødsling enda ikke er tatt opp, kan andre delgjødsling reduseres ut fra hvor mye nitrogen som fortsatt ikke er utnyttet og en justering av forventa avlingspotensial.
Bilde og figur 1. Feltet i Halden har hatt et mye mer beskjedent N-opptak denne uka sammenlignet med forrige uke, på ca 0,6 kg N/daa. Totalt er det tatt opp 8-9 kg N/daa i overjordisk biomasse. Dette feltet virker foreløpig ikke så preget av varmen og tørken som har vært de siste ukene. Flaggbladet er fullt utviklet. Det er fortsatt litt tid til andre delgjødsling, men siden været nå er mer ustabilt, med muligheter for regn, kan det vurderes å fremskynde siste delgjødsling. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.
Bilde og figur 2. Høye temperaturer og mangel på vann har, i følge målingene, ført til stagnasjon av nitrogenopptaket hos Praktikåkeren i Rygge. Flaggbladet er helt ute, og det er litt tid til siste delgjødsling. Frem til nå er det tatt opp 4 kg N/daa i overjordisk biomasse, som betyr at mye nitrogen fortsatt ikke er tatt opp av det som er gitt på våren og ved første delgjødsling. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.
Bilde og figur 3. I følge målingene på feltet i Vestby har N-opptaket gått ned med 0,5 kg N/daa siste uka. Dette kan ha flere årsaker, men alle kommer av de høye lufttemperaturene og mangelen på vann, som har vedvart i flere uker. Høy temperatur har ført til rask utvikling av plantene, og mangelen på vann gjør at plantene reduserer på avlingskomponenter. Plantene velger å stanse veksten av buskingsskudd og konsentrerer seg først og fremst om hovedskuddene. Reduksjon i N-opptak kan derfor skyldes reduksjon i biomasse i åkeren. Det kan også være at noe nitrogen omdisponeres i plantene, til å produsere mer røtter som kan ta opp vann istedenfor vegetativ vekst. Det kan også skyldes av kalibreringskurvene i N-sensoren ikke er godt nok korrelert til tørkestresset åker, og at verdiene sannsynligvis skulle vært på samme nivå som forrige uke, og ikke under disse. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.
Bilde og figur 4. Kubanåkeren på Årnes har økt N-opptaket i overjordisk biomasse med rundt 1,5 kg N/daa siste uka, og figuren viser at det er økt opptak med økende nitrogenmengde. Det er totalt tatt opp 5-6 kg N/daa i overjordisk biomasse, slik at fortsatt er det mye nitrogen tilgjengelig for plantene. Nullrutene har hatt et bra nitrogenopptak siste uka, med 0,5 kg N/daa, og har til sammen tatt opp 2,5 kg N/daa. Dette vises også i åkeren, da nullrutene ikke synes like godt i åkeren, som på en del av de andre feltene det måles på. Foto og målinger: Morten Botilsrud.
Bilde og figur 5. Nitrogenopptaket på feltet på Vormsund har vært svært beskjedent siste uka, bare på 0,5 kg N/daa på gjødsla ruter. Totalt er det tatt opp 5-5,5 kg N/daa i overjordisk biomasse. Plantene har hatt en beskjeden lengdevekst, og har kommet til stadiet hvor flaggbladet er fullt utviklet. Ved lite tilgang på vann og høye temperaturer, blir plantene korte. Det blir en naturlig stråforkorting av aksene. Det kommer av at det er kortere tid å danne planteceller som gir færre planteceller i strået og hver enkelt celle rekker ikke å strekke seg ut i full lengde ved høye temperaturer og vannmangel. Færre og mindre celler gir kortere strå. Foto og målinger: Morten Botilsrud.
Bilde og figur 6. Kubanåkeren i Tønsberg har på ny hatt en uke med et høyt nitrogenopptak. Totalt er det tatt opp 13 kg N/daa i overjordisk biomasse, og økningen var på 2-3 kg N/daa siste uka. Feltet ble vannet forrige uke, og det gav en god respons på opptaket av næringsstoffer. Jorda fortsetter også å levere bra med næring til plantene. Siste uka har nullruta tatt opp 0,7 kg N/daa, og har totalt tatt opp 5,3 kg N/daa. Flaggbladet er nå helt ute, og det nærmer seg tida for siste delgjødsling. Feltet har et høyt avlingspotensial. Siden jorda leverer mye nitrogen på dette feltet, og Kuban er en sort som produserer høyt proteininnhold selv ved høye avlinger, er dette momenter som bør tas med i vurderingen av nitrogenbehovet ved siste delgjødsling. Foto og målinger: Hans Wilhelm Wedel-Jarlsberg.
Bilde og figur 7. Det har vært svært varmt i Trøndelag de to siste ukene. Det gjenspeiles i åkeren med svært rask utvikling av kornplantene. Plantene har gjennomført strekkingsperioden på en uke. Flaggbladet er helt ute og flaggbladslira har begynt å strekke seg. I fjor nådde plantene dette stadiet rundt 15. juni, to uker seinere.. Det har vært et bra opptak av nitrogen siste uka, på 2,5 kg N/daa, og totalt er det tatt opp 7 kg N/daa i overjordisk biomasse. Det betyr at det fortsatt er mye nitrogen i bakken fra tidligere gjødslinger, som vil være tilgjengelig når temperaturen går ned, og det kommer regn. Det nærmer seg siste delgjødsling på feltet. Informer er en fôrhvete, hvor det ikke betales for proteininnholdet, og har således ikke samme behov for sein delgjødsling som mathvetesortene. Forsøksfeltet vil bli delgjødslet med 3 og 6 kg N/daa. Foto og målinger: Peder Kvaal.
Målingene gjennomføres som et samarbeid mellom NIBIO og Norsk Landbruksrådgiving og er finansiert av Yara Norge. Det er kontorstedene Øsaker, Gjennestad, Hvam og Kvithamar som gjennomfører målingene. Målet er å formidle informasjon om hvordan forholdene i vekstsesongen og på ulike lokaliteter påvirker plantenes nitrogenopptak og gjødselbehov.