N-målinger uke 21, 2024
Av: Annbjørg Øverli Kristoffersen, NIBIO, avd. Korn og Frøvekster, Apelsvoll
Nullrutene har frem til nå hatt et svært lavt N-opptak, unntatt på feltet i Tønsberg. Etter at varmen kom, har vannet vært en begrensende faktor for mineralisering og frigjøring av organisk nitrogen, og ført til at lite nitrogen er tilgjengelig på nullrutene.
Det fine været fortsetter, og det begynner å bli betydelig nedbørunderskudd på Østlandet. Beregninger av vannbalansen for ulike værstasjoner på Østlandet viser at rundt 60-80 % av vannlageret er brukt opp for middels tørkesterk og tørkesterk jord. For mer tørkesvak jord er enda mer av vannlageret brukt opp. Vannbalansen kan beregnes på nettsiden: https://lmt.nibio.no/irrigation/. I Trøndelag er underskuddet mindre, og ligger på 50-60 % for middels tørkesterk og tørkesterk jord.
Utviklingen av høsthveteplantene går raskt med de høye lufttemperaturene. Vannunderskuddet har så langt ikke preget åkerne i veldig stor grad, og vi håper at prognoser om noe nedbør i slutten av uka og i neste uke slår til, så avlingspotensialet opprettholdes gjennom strekkingsperioden.
Bilde og figur 1. Det er nesten to uker siden Kubanåkeren i Halden ble delgjødslet, og målingene med håndholdt N-sensor viser at det har vært et bra opptak av nitrogen siste uka, med 2-3 kg N/daa i overjordisk biomasse, og tydelig sammenheng mellom opptak og nitrogenmengde gitt som delgjødsling. Åkeren ser frodig ut, med et bra avlingspotensiale. Nullrutene har ikke endret seg med tanke på nitrogenopptak. Lavt vanninnhold i jorda hemmer frigjøring av nitrogen fra jorda, og er en av årsakene til det lave nitrogenopptaket på nullrutene. Det er prognose om ca 5 mm nedbør i slutten av uka, og forhåpentligvis mer regn neste uke. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.
Bilde og figur 2. Feltet i Rygge, i sorten Praktik, ser frodig og fint ut, men har så å si ikke tatt opp noe nitrogen siste uka. Feltet ble delgjødslet 13. mai, men plantene har ikke tatt opp noe av dette enda. Det begynner å bli et stort underskudd av vann i jorda nå. Plantene har kommet til flaggbladstadiet, og har et stort behov for vann for å ikke redusere avlingspotensialet. Lavt vanninnhold i jorda hemmer også frigjøring av nitrogen, og påvirker røttenes evne til å ta opp næringsstoffer. Det kommer tydlig til uttrykk på nullrutene som ikke har tatt opp noe mer nitrogen. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.
Bilde og figur 3. I Vestby har Kubanåkeren tatt opp ca. 1 kg N/daa siste uka, og har nå tatt opp 5,5-6 kg N/daa totalt i overjordisk biomasse. Plantene har kommet til flaggbladutvikling, og begynner å få et stort behov for vann for videre vekst og utvikling. Det er tatt opp lite nitrogen på nullrutene, som nok i stor grad skyldes lite vann og lite mineralisering av nitrogen. Foto og målinger: Thor Olav Braathe.
Bilde og figur 4. Feltet på Årnes har hatt en rask utvikling siste uka. Flaggbladet er så vidt på vei ut. Opptaket av nitrogen har derimot vært lavt, bare 0,5 kg N/daa siste uka. Det begynner å bli et betydelig vannrunderskudd, så litt regn i slutten av uka vil være svært gunstig for videre vekst og næringsopptak. Foto og målinger: Rolf Einar Kordal.
Bilde og figur 5. Utviklingen av høsthveteplantene på Vormsund har gått noe saktere enn på Årnes. Her er ikke flaggbladet synlig enda. Det er også tatt opp litt mer nitrogen på dette feltet siste uka, ca. 1 kg N/daa i overjordisk biomasse. Også her begynner det å bli et betydelig vannunderskudd, så litt regn i slutten av uka vil være svært gunstig for videre vekst og næringsopptak. Foto og målinger: Rolf Einar Kordal.
Bilde og figur 6. Feltet i Tønsberg har igjen hatt en uke med høyt nitrogenopptak. Det er tatt opp 2-3 kg N/daa siste uke, totalt ca. 10 kg N/daa. Dette er det høyeste nitrogenopptaket av samtlige felt så langt i sesongen. Feltet skiller seg også ut på nullrutene, ved å ha et bra nitrogenopptak fra uke til uke. Feltet ser frodig og fint ut, med et høyt avlingspotensial. Det er prognose på ca. 7 mm nedbør på fredag, som vi får håpe kommer. Foto og målinger: Hans Wilhelm Wedel-Jarlsberg.
Bilde og figur 7. Feltet i Stjørdal har blitt delgjødslet siden forrige måling, og ser grønt og fint ut. Det har også kommet noe nedbør på feltet etter gjødsling som har gjort nitrogenet mer tilgjengelig for plantene. Opptaket av nitrogen siste uka har vært bra, med en økning på 1,5-2 kg N/daa i den overjordiske biomassen. Foto og målinger: Peder Kvaal.
Målingene gjennomføres som et samarbeid mellom NIBIO og Norsk Landbruksrådgiving og er finansiert av Yara Norge. Det er kontorstedene Øsaker, Gjennestad, Hvam og Kvithamar som gjennomfører målingene. Målet er å formidle informasjon om hvordan forholdene i vekstsesongen og på ulike lokaliteter påvirker plantenes nitrogenopptak og gjødselbehov.