Jordprøver
Jordprøver skal, ifølge forskriftene, ikke være eldre enn 8 år, men vi anbefaler at de tas ut hvert 4.-5. år. Ved leie av ny jord, er du pliktig å ta ut nye jordprøver i løpet av to år.
Jordprøvene analyseres vanligvis for kalktilstand (pH), lettløselig fosfor (P-AL), kalium (K-AL), magnesium (Mg-AL) og kalsium (Ca-AL). Syreløselig kalium (K-HNO3) sier i tillegg noe om reservene utover lettløselig K, det er ikke behov for å sjekke dette ved hvert jordprøveuttak. De nevnte næringsstoffene trenger plantene relativt mye av og de kalles makronæringsstoff.
Jordprøver analyseres vanligvis ikke for nitrogen. Nitrogen opptrer i mange ulike former både i luft, vann og jord, avhengig av temperatur og nedbør. Nitrogengjødslingen bestemmes derfor på grunnlag av hvilke vekster som dyrkes, avlingsstørrelsen, jordas moldinnhold, forgrødeeffekt, og ulike målinger og skjønn i vekstsesongen.
I likhet med nitrogen opptrer svovel i mange ulike former, og det er derfor ikke vanlig å analysere jordprøver for svovel.
* Klasse 7 er godt omdannet jord
** Klasse 8 er lite omdannet jord, f.eks sphagnumtorv
Med jordprøver får du også en skjønnsmessig bestemmelse av jordart. Mange av jordas egenskaper avhenger av jordarten, som for eksempel vannkapasitet og krav til jordarbeiding, næringsstatus og erosjonsrisiko. Det er derfor avgjørende å ha god kjennskap til jordartene på skiftene du disponerer.